21 Nisan 2011 Perşembe

Bol Yeşillikli, Zeytinli Yarı Uydurma Mayalı Ekmek

Evet. Günlerdir aklımda olan, içimin çektiği, gönlümün yapmak istediği mayalı ekmeği sonunda yaptım, üstelik eşimin akşamları mutfakta uğraşmamdan hoşlanmamasına rağmen. Onun eve geç geleceği bir zamanı fırsat bilip eve düşer düşmez önce kızımla öpüşüp koklaşıp, karnımı doyurduktan sonra kolları sıvadım.
Önce yeşilliklerimi doğrayıp hazırladım. Eve gelirken özellikle doğranmış zeytin aradım ama 2 markettede bulamayınca eline kuvvet deyip zeytinleri ayıklayıp doğradım. Evde kalmış bir kırmızı biberi çürütmiyeyim diye kullandım. ve sonunda aşağıdaki tarifle çok hoşuma giden pratik ve bereketli, bol nasipli bir ekmek hazırlamış oldum.
Nasipli diyorum çünkü eşim eve gelirken telefon edip Bir arkadaşım akşam çaya davet ediyor gidelim mi dedi. Nasibe bak bende sıcacık ekmeğimi aldım fırından gittik.

Eh artık tarifi de yazayım değil mi? başlıyorum.
1 Su bardağı sıvı yağ
1 su bardağı yoğurt
1 tam + 1 yumurtanın beyazı (burada aslında 1 yumurta beyazı koyacakken sarısı patlayınca bir yumurta daha eklemek durumunda kaldım)
2 su bardağı süt
1 yemek kaşığı kuru maya (1 paket yaş maya yada instant maya hepsi olur sanırım)
1 yemek kaşığı toz şeker
1 kase doğranmış siyah zeytin
1 tane Kırmızı biber (İnce doğranmış)
1'er bağ maydanoz, dereotu, yeşil soğan (ince doğranmış)
1'er tatlı kaşığı kırmızı biber, karabiber, kuru nane(varsa yeşil de olurdu ama yoktu :)), kekik (Damak zevkine göre artırıp azaltabilirsiniz)
1 yemek kaşığı tuz
Aldığınca un. (yaklaşık 1 kilo falan)
Ne uzun bir malzeme listesi oldu bu böyle :) bunları hazırlamak da epey vakit almıştı doğrusu

Şimdiiiiiiiii gelelim tarife.
2 su bardağı ılık sütün içine şeker ve mayayı koyup biraz(5 dakika kadar) beklettimki maya kabarsın. Sonra içine un haricindeki bütün malzemeleri döküp karıştırdım. karışınca unu eklemeye başladım. Ve çok cıvık olmayan ama açılmayacak kadar toplanmamış, ele hafif yapışan bir hamur elde ediyoruz. Hamur ele yapıştığı için yağlanmış tepsiye ellerimizi yağa batırarak döşüyoruz. Ve kabarması için ılık bir ortamda tepsiyi bekletiyoruz. Hamur mayalanıp kabarınca hamurun içinde oluşan havayı atmak için yağlı elle bastırarak tepsinin heryerini biraz eziyoruz. ve 180 derece fırında üzeri iyice kızarana kadar pişiriyoruz. Afiyet olsun...

Ben hamuru yapmak için yere serdiğim örtünün üzerine benden önce kurulup oturan bacaklarını açıp ortaya hamur selesini koymamı isteyen minik kızıma rağmen çok güzel oldu ekmeğimiz. Hamur çok yeşil ve onun bildiği hamura benzemediği için ne yaptığımı çok iyi anlayamayıp pek el atamadı hamuruma. Buda ayrı bir güzellikti yani...

3 yorum:

  1. Arkadaşım ellerine sağlık çok lezzetliydi,epey de bereketliymiş ertesi gün de okulda çok kişiyi doyurdu:)

    YanıtlaSil
  2. Canım çok güzeldi ellerine sağlık.Bu arada blogun süper olmuş.Tebrikler
    HALE

    YanıtlaSil
  3. Aman teşekkür ederim yorumlarınız için arkadaşlarım. ilk yorumlarım bunlar. çok mutlu oldum. çok heycanlandım.

    YanıtlaSil